Choď na obsah Choď na menu
 


Iné hlodavce » zajace

 

zajace

16. 3. 2009

VÝBAVA KRÁLIKA

V svojom príbytku trávi králik väčšinu svojho času pokiaľ je majiteľ v práci alebo v škole, preto by malo byť zariadenie vyhovujúce jeho potrebám

KLIETKA: vačina králikov, ktoré sa chovajú v bytoch, sú umiestnené v klietkach s plastovou vaničkou a drôteným nadstavcom. Minimálne rozmery klietky pre králičky sú stanovené v závislosti od ich veľkosti, no všeobecne sa odporúča klietka s minimálnym rozmerom 1 m. Plastová vanička by mala mať okraje vysoké 15 cm., pretože králiky veľmi rady hrabú a tak môžu dôjsť o vyhrabanie podstielky von.

PODSTIELKA: v súčasnosti existuje široká škála rôznych podstielok pre králiky, no nie všetky sú veľmi vhodné. V rôznych literatúrach sa zvykne uvádzať, že sú vhodné ako podstielka piliny. S týmto musím ale nesúhlasiť z dôvodu prašnosti, ktorá môže králičkom spôsobiť zdravotné problémy. Naopak vhodnejšie sú hobliny, ktoré majú ale nevýhodu v tom, že sa zachytujú na srsť králika. Keď je teda králik pustený von hobliny sa prenášajú po celom byte. Najvhodnejšou formou odporúčanou mnohými chovateľmi je teda koberček. Pokiaľ máte králička naučeného na toaletu nieje teda žiaden problém. Ja osobne si nemôžem koberček vynachváliť.

JASLIČKY NA SENO: zaisťujú neustále "čerstvé" seno neznečistené výkalmi, alebo močom. Stačí ho upevniť na pletivo. Ja osobne odporúčam najmä plastový senník, ktorý môžete vidieť na fotke.

NAPÁJAČKA: je oveľa vhodnejšia ako misky, pretože narozdiel od nich je voda chránená pred znečistením. Poprípade ak váš králiček nevie piť s napájačky, nasmerujte jeho papuľku k nej aby zistil princíp. Ja mám mega napájačku od firmy Ferplast, ktorá bola súčasťou výbavy klietky. (viz. fotka)

TOALETA-WC: vhodné sú rohové záchody, alebo mačací záchod. Ako stelivo sú vhodné napr. lisované granule Cat´s Best. Ja používam do záchodu klasické hobliny.

DOMČEK: môže slúžiť králikovi ako "výhľadná veža", kedže majú ušiaci veľmi radi miesta odkiaľ môžu pozorvať okolie. Taktiež môže slúžiť ako úkryt, alebo miesto na ktorom si môže vegetiť.

 

MINERÁLNY KAMEŇ alebo TYČINKA: slúžia králikom na obrusovanie zubov, minerálny kameň aj na obrusovanie pazúrikov. Na obrusovanie je vhodný taktiež krajec suchého chleba.

MISKA NA POTRAVU: najlepšie sú misky kameninové, ktoré nemôže králik prevrhnúť alebo rozhrýzť ako plastové. K výbave klietky sme však mali klasickú plastovú a zatiaľ sa mi zdá praktická.

POTREBY NA ČISTENIE: Je potrebné si zabstarať najmä kefu na česanie, ktorá je výborným pomocníkom v období pĺznutia. Taktiež sa do výbavičky hodia kliešte na pazúre. Doma máme klasické psie..

 

KRMIVO: samozrejme vhodná strava (viz.hore)

 

POSTROJ S VODÍTKOM: pokiaľ chodíte s vašim ušiakom von, nesmiete zabudnúť na kvalitný postroj nie obojok s ktorého sa môže vyvliecť. Samozrejme nezabúdajte na vodítko, nie príliš vhodné je samonavíjacie, čo som sa presvedčila na vlastnej skúsenosti.

PREPRAVKA: taký menší pomocník pri prepravovaní králička či už k veterinárovi alebo vonka.

Všetky veci ktoré tu sú je veľa dalších typov napr. klietok,misiek,krmív,postrojov,prepraviek atď.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.